Kağıt Çeşitleri

Mat Kuşe Kâğıt

En sık kullanılan kâğıt türlerinden biridir. Dışındaki beyaz kaplama sayesinde mürekkep mat kâğıt üzerinde diğer kâğıtlarla karşılaştırıldığında daha hızlı kurur.

Mat kâğıdın üzerinde herhangi bir kil kaplama yoktur, gözenekli bir kâğıttır. Bu nedenle mat kâğıdt renkleri biraz daha sönük ve mat olarak gösterir. Gözenekli yapısı mürekkebi emer ve renklerin bir miktar sönük olmasına neden olur.

Fotoğraf basımı için pek uygun olmaysa da; üzerinde görsel ve fotoğraf olmayan projeler için idealdir.  Parlamadığı için metin ağırlıklı çalışmalarda metni okumak daha kolaydır.

Premium mat, yarı mat ve fotoğraf kalitesinde mat olmak üzere üç türü vardır.

  1. Premium mat kâğıt, mürekkebi çok az emer ve buna karşın iyi sonuç verir. Özellikle kitap basımında kullanımı yaygındır.
  2. Yarı mat kâğıt da kuşe kâğıttan daha az, saten kâğıttan daha çok parlaktır.
  3. Fotoğraf kalitesinde mat kâğıt ise, fotoğraf basımı için neredeyse kuşe kâğıt kadar idealdir, ancak onun kadar parlamaz. Renk üretimi ve detaylar son derece kalitelidir ve kuşe kâğıttan daha ekonomiktir.

Parlak Kuşe Kâğıt

Parlak bir yüzeye sahip olan kuşe kâğıt, bu özelliği kaolin adı verilen beyaz bir kilden alır. Bu kil kâğıttaki liflerin arasındaki boşluğu doldurur ve kâğıda pürüzsüz ve parlak bir görünüm kazandırır.

Kuşe kâğıt genelde renkli ve siyah beyaz baskıları için idealdir zira kuşe kâğıt mürekkebi emmez, kâğıdın yüzeyinde sabitler. Mürekkebin dağılmasını engellediği için de kuşe kâğıt üzerinde renkler, mat kâğıda nazaran daha canlıdır.

Premium kuşe kâğıt, görsel basım için en ideal kâğıt türüdür ancak standart kuşe kâğıda göre daha pahalıdır.

Yarı saydam kuşe kâğıt ise standart kuşe kâğıttan daha düşük bir yüzey parlaklığına sahiptir. Eğer kuşe kâğıt kullanmak istiyor ancak kâğıdın farklı ışık ortamlarında fazla parlamasını istemiyorsanız bu kâğıdı tercih edebilirsiniz.

Metalik süper kuşe kâğıt üzerindeki özel kaplama nedeniyle son derece parlak bir yüzeye sahiptir ve fotoğraf basımı için idealdir. Bu denli yoğun bir kaplamaya sahip olan bir kâğıdın mürekkebi de farklıdır tabii.

Birinci Hamur Kâğıt

İçindeki selüloz oranı, odun miktarından fazla  olan birinci hamur kağıtlar çoğunlukla antetli kağıt, broşür ya da kitap basımında kullanılır.

İkinci Hamur Kâğıt

İkinci hamur kâğıdın içindeki selüloz ve odun oranı birbirine çok yakındır. Renk olarak kreme çalan beyaz diyebileceğimiz ikinci hamur kağıt, kitap gibi ürünlerin baskısında ekonomik olması nedeniyle tercih edilir.

Üçüncü Hamur Kâğıt

Saman kâğıdı olarak da bilinen üçüncü hamur kâğıdın bileşiminde odun oranı daha fazla, selüloz oranı daha azdır.

Enzo Kağıt,

İsmini aldığı kağıt türü aslında çok ünlü bir kağıt markasının ismidir. roman türü kitap baskı işlerinde kullanılan, fiyat olarak daha makul ve okuma açısından daha iyi sonuçlar veren bir kağıt türüdür.

 

Baskı Ölçüleri

Boyut                                                Kullanım Amacı

13,5×21 cm                                        Büyük Boy Kitap, Düz Metinler

11×17 cm                                            Cep Boy Kitap, Düz Metinler

13×19,5 cm                                        Genel Kitap Boy

16×24 cm                                           Çalışma Kitap Boy

22×22 cm                                           Prestij Kitap Boy, Tasarım Kitap, Sehpa Kitap

19,5×27,5 cm                                     Eğitim Kitap Boy, Test Kitap Boy

21×29,7 cm                                        Eğitim Kitap Boy, Test Kitap Boy

Ciltleme Çeşitleri

Amerikan

Amerikan ciltleme dokümanların sırttan tutkallanarak uygulandığı bir ciltleme tekniğidir. Bu yöntemle formalar dört kenarından kesilir ve plastik tutkal ile sırtlarından birbirlerine yapıştırılır. Sırt yüzeyini tülbent (çaput bezi) ya da değişik kalınlılardaki tel ile sağlamlaştırılabilir. Uzun süre kullanılması gereken kitaplar için geliştirilmiştir. Bu sistem ülkemizde “Amerikan Cilt” ,“Amerikan Ciltleme” olarak bilinmektedir. Amerikan ciltlemede harmanı çekilmiş formaların sırt kısmı, özel yüzeyli, tırtıklı bıçaklara sahip makinalarda tıraşlanır. Bu bölüme tutkal sürülüp kapak takılarak yüksek basınçla preslenir. Roman, hikaye kitapları, ders kitabı v.b. ürünlerde ekonomik ve hızlı olması nedeniyle tercih edilir. Kuşe kağıtlardan oluşan kitapların ciltlenmesinde tercih edilmez.

Sıvama

Çok sağlam bir ciltleme tekniğidir. İki çeşidi bulunur.

  1. Kitap kapağınızın yumuşak ve kalın olmasını sağlayan, içi süngerli sıvama,
  2. İkincisi ise süngersiz sıvamadır.

Kapakta dilediğiniz her türlü resim, yazı vb. kullanmaya olanak verir. Cilt kalınlığı yaklaşık 3mm olduğundan ve iç baskıya nazaran yaklaşık 1 cm daha geniş bırakıldığından, koruma oranı çok yüksek bir ciltleme tekniğidir. Uzun süreli kullanım gerektiren kitaplarda, katalog, albüm vb. işlerde tercih edilir.

Omega Tel Dikiş

Basılı dokümanı (dergi, katalog vb.) klasör veya karton dosyalara takabilmek için, tel dikişin sırt kısmının kambur şekli ile dikilmesidir. Bir diğer deyişle “U” şeklinde dışa çıkıntılı tel dikiş türüdür.

İplik Dikiş

İplikle dikiş yöntemi en uzun ömürlü ciltleme tekniğidir. Bastırılacak işin türüne göre farklı dikim teknikleri mevcuttur. Bu teknikte, formalar sırtlarından delindikten sonra; ipek, pamuk ya da naylondan yapılmış sağlam ipliklerle dikilirler. Bütün formalar art arda ve birbirine bağlı olarak dikilirler. Dikilen formalar daha sonra, kitabın içeriğini oluşturan gruplar halinde kesilerek birbirinden ayrılır. İplikle dikiş yöntemi en uzun ömürlü ciltleme tekniğidir. Bastırılacak işin türüne göre onlarca farklı dikim teknikleri mevcuttur.

Spiral Cilt

Spiral ciltleme pvc veya telden imal edilen ve sayfaların delinerek, bu mekanizmaya takılmasıyla, sayfalarınızın dağılmamasını sağlayan mekanizmadır. Spiral ciltleme 450 – 500 sayfaya kadar ki işlerde kullanılabilir.

Helezon Cilt

Helezon ciltleme spiralden farkı mekanizma deliklerinin ve kullanılan mekanizmanın daha kalın olmasıdır. Kullanış açısından spiral ciltleme daha çok tercih edilmekte.

Mekanik Ciltleme:

Bu ciltleme tekniğinde; kapak ve iç sayfalar bir araya getirildikten sonra metal veya plastikten yapılmış spiral, vida ve perçinlerle birbirine tutturulur. Çok uzun süre kullanım gerektiren dokümanlarda tercih edilir.

Forma

Matbaacılıkta kullanılan temel hesaplama birimlerinden birisi olup, sekiz ön, sekiz arka olmak üzere 16 sayfadan oluşan kitap bölümüdür. Tabaka kâğıdın saat yönünde üç kez katlanması ile elde edilir. Baskı hesabı, 4, 8, 16 ve 32… sayfa şeklinde 4′ ün katları olarak planlanır. 4 sayfalık planlama çeyrek forma, 8 sayfalık planlama yarım forma ve 16 sayfalık planlama tam forma olarak ifade edilir.

Gofre (Kabartma)

Kabartmak istediğiniz bölgeye, özel gofre tozu serpilerek ve bu kısmın üst tarafta kalacak şekilde fırınlanarak kabartma işlemine denir.

Kambura:

Ciltte kitap sırtlarının yuvarlatılması işlemi. Çok sayfalı ve sert kapaklı kitap ajanda vb. materyallerin dayanıklılığını arttırmak ve estetik görünmesini sağlamak amacıyla iplik dikiş ve tutkallamanın ardından el ile (çekiç ile sırta vurarak) veya makine ile yapılan bir işlemdir.

Şömiz

Sıvama kapakların dışına sarılan gömlek. Şömizler kitap kapağı gibi tasarlanıp basılarak, sert kapaklara takılır.

Broşlamak:

Basımevinde basılan yaprakların ya da dikilmiş formaların sırtına karton ya da kağıt yapıştırarak bir cilt oluşturmak.

Kılavuzlu Cilt:

Kitabın niteliğine ve önemine göre, kapakların, tek, çift ya da üçlü kılavuzla bezendiği cilt.

 

Bandrol Nedir? Nasıl Temin Edilir?

 

     Bandrol, fikir ve sanat eserlerinin izinsiz çoğaltılmalarının ve taklit edilmelerinin önlenmesi amacıyla; fikir ve sanat eserlerinin çoğaltılmış nüshaları ile süreli olmayan yayınların üzerine yapıştırılan, sökülmesi halinde parçalanan ve yapıştırıldığı malzemenin özelliğini kaybettiren nitelikte güvenlik şeridi içeren holografik özellikli bir güvenlik etiketini veya dijital olarak üretilen güvenlik etiketini ifade etmektedir. Süreli Olmayan Yayın Bandrolü almak isteyenlerin dikkatine! 14 Temmuz 2012 tarihi itibariyle ülke genelinde geçerli olmak üzere süreli olmayan yayınlara ilişkin bandrol satışları, “Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonunun (YAYFED) İstanbul ve Ankara şubeleri” tarafından gerçekleştirilecektir. Bu nedenle, 14 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bandrol başvurusunda bulunmak isteyenlerin; bandrol otomasyon sistemi (TEHAKSİS) aracılığıyla internet üzerinden başvuru işlemini gerçekleştirmelerini takiben bandrol başvurusuna ilişkin bilgi ve belgeleri kargo yoluyla veya şahsen YAYFED Ankara Şubesine iletmeleri gerekmektedir. YAYFED’e yapılacak başvurular konusunda www.yayfed.org adresinden veya (0212) 518 00 02 no’lu telefondan detaylı bilgi alınması mümkündür. Detaylı Bilgi

Sertifika başvuruları:

Kurumun-şirketin veya firmanın yetkilendireceği kişi e-devlet üzerinden başvuruyu yapacaktır. ( e-devlet sistemine girdikten sonra telif hakları sertifika yazıldığında sistem yönlendirme yapacaktır.)

Aşağıdaki belgeleri kurum-firma-şirket arşivinde saklayacaktır.

a) Dilekçe,

b) Banka Dekontu,

c) İmza Sirküsü,

ç) Oda Faaliyet Belgesi (Yıl içi) ( Şube ise Merkez faaliyet belgesi de istenir )

d) Ticari Sicil Gazetesi,

e) İşyeri Açma Ruhsatı,

f) Eski Sertifika ( yenileme yapacaklar için ),

g) Kiralama yetki belgesi ( CD, DVD film kiralama işi yapan firmalar için )

 

ISBN NEDİR?

    ISBN hızla değişen ve gelişen dünyamızda artan bilgi üretimini izleyebilmek ve geniş çapta yararlanmaya sunmak için, ISO tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin onayı ile yürürlüğe giren bir kitap numaralama sistemi olup uluslararası bir standarttır. Bu standardın ülkemizdeki uygulayıcısı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet vermekte olan ISBN Türkiye Ajansı’dır. Ajansımız, Uluslararası ISBN Merkezi’nin bir üyesi olarak bu Merkezin aldığı kararları takip etmek ve sisteme dahil olan diğer ülkelerle eş zamanlı olarak bu uygulamaları gerçekleştirmek zorundadır.

* ISBN başvurusu yapmadan önce yazar yayımcılar dışında kalan yayımcıların  “Yayımcı Sertifikası” alması gerekmektedir.

* ISSN başvurusundan önce basılı süreli yayınlar için  Savcılık Basın Bürosundan “Alındı Belgesi” alınması gerekmektedir.

* ISSN başvurusundan önce online süreli yayınlar için ilk sayının, en az 5 makale ile yayınlanmış olması gerekmektedir.

* Derleme Kanunu gereğince eserleriniz basıldıktan sonra 6 adet nüshayı, bulunduğunuz ildeki derleme birimine teslim etmeniz gerektiğini unutmayınız.